Roasted Chicken – First Trial

Haaa seeeee…… I made it !

Roasted Chicken , recipe sharing by my dear bff.  Its almost 2 months after,  baru saya sempat mencuba resepi ini.

image

Resipi yang amat simple tetapi hasilnya tidak mengecewakan. Next time saya perlu lebih berhati-hati untuk hilangkan rasa dan bau hanyir ayam, mungkin saya perlu lebihkan bawang putih dan saya lupa masukkan bawang besar. Rasa semua bahan dah masukkan,  rupanya ada jugak yang tertinggal.

image

Its ok, next time lets make it perfect main course with side mash potatoes !!

Akustik Cinta

Tiba-tiba hubby mengadu untuk karok tapi disebabkan kepenatan dek baru ja pulang dari kerja, saya terpaksa lengahkan masa ..kira cam tak nak join la.

Dia terus capai gitar kapok kegemarannya dan memetik nota2 muzik yang dia suka. Apa lagi saya pun mencelah la sekali dan tercipta nota muzik akustika kami

Tapi sayang tak boleh upload coz voice record format is too big. Insyaallah, will be upload soon.

Friendship Never Ends ??

How fast time flies, it almost 2 years with HP. It was tremendously amazing experience with good friends around me. Dah tak ada orang yang dengki2 compare as previous company ahakss..

But, someone gonna leave me again. Its ok baby.. this is because of her own good. U made it…congrats and good luck for your future undertaking and please do keep in touch (jangan kasi alasan cliche phone no hilang coz hset kena curik)

image

image

image

 

 

image

image

 

image

image

Hope u like and till we meet again ♥ …In Sha Allah
Your true friends Hanim,Bella,KakNiza,Ma

010113 : Selamat Tahun Baru , Restoran Lembah Bernam Sekinchan

Syukur Alhamdullilah masih dipanjatkan umur dan rezeki olehNya. Permulaan tahun baru masihi ini dimulakan dengan lunch bersama, tapi hari ni tak seperti biasa.

My dear berhajat untuk membawa kami berempat ke sebuah restoran eksotik di Sekinchan. Perjalanan selama 1 jam lebih dari KL membawa kami keluar dari bising keramat bandaraya.

Restoran tersebut terletak jauh di kawasan kampung, but suprisely ramainya orang datang. Most of them from Johor, Melaka, KL dan Kelantan.

image

Perjalanan kami menyusuri sawah bendang di kanan dan kiri. Suasana kampung disegenap sudut.

image

Sebelum tiba di restoran, my hubs menghubungi tuan kedai  and booked semua lauk-pauk di bawah :

image

Masyaallah, setakat ikan dan udang tu tidak menjadi masalah bagi saya, tapi bila memikirkan landak dan daging rusa membuat selera makan seakan terhenti.

image

Daging landak goreng berempah. Daging yang sedikit liat tapi rasanya sedap. Unbelieveable ciptaan Tuhan ni.

Tapi tanpa diduga, rasanya tidak menghampakan dan kami asyik tambah nasi ja. Sangat menarik pengalaman ni.

image

Daging rusa masak kari. Tekstur daging yang lembut jika dibandingkan dengan daging lembu. Rasa kari yang menarik dan sedap.

image

Ikan sepat dan puyu yang sememangnya kegemaran kami  adik beradik semasa kecil lagi. Ianya menggamit memori kami, bila ikan ini digoreng kunyit dan makan semasa panas bersama nasi putih.

image

Pelanggan boleh membuat pilihan untuk harga dan kuantiti udang galah yang diinginkan. Harga antara rm3 hingga rm10 seekor. Pilihan cara masakan juga pelbagai, antaranya masak lemak, goreng berempah, bakar, kari, rendang dan masak sambal. Kami memilih cara masakan masak lemak.

image

Harga yang berpatutan, ingatkan mahal tapi rupanya mmg under budget.

My hubs yang biasanya agak cerewet tentang makanan, agak berbeza hari ini dimanan dia tidak jemu2 memuji kesedapan lauk pauk tadi. Tambah dia, kalau budu ada lagi ummmmphhh… Kemungkinan untuk datang lagi amat besar since all of us love this place so much.

image

Licin. Alhamdullilah

Next episode, it will be mentarang dan udang galah size besar bakarrrr….yummmyyyy..

In Sha Allah

Roasted Chicken Recipe by My Dear BFF

Tetiba , feeling2 terasa nak makan ayam panggang. Haissh, mana nak carik recipe nih.

Oh ya, just remember to my dear bff, Nunni. She had served me with her own roasted chicken.

Time tu dia just move to her own house. So, I’m her first friend guest la rasanya.

Rasanya sedap and she said its super duper easy to do it.

Tanpa was-was, saya terus wassap dia and ask for her recipe.

Tadaa, the recipe and her cute recipe .

In Sha Allah, saya akan cuba and lets my dear taste it, lets see whether its thumbs up or down.

image

Fresh , colourful and tempting taste ..

image

Recipe santai from dear bff. Just copy paste to jusgramm from her Wassap. Thank u babe !

12.12.12 : Not all gifts comes wrapped

Most speak up date of the year is 12.12.12. Plus, its such a special date for my 30th brithday ever.

Fisrt and foremost, syukur Alhamdulillah to Allah for the bless and big thanks for warm brithday wishes from my beloved people around me. Well, you know who you are ♥

And without further notice, my hubby inform me to take 3 days leave and we went to Kuantan for my late birthday celebration on last weekend.

Well….not all gifts comes wrapped and its goes as our weekend gateway as well.

Never mind, as long as we can spend our time romantically..roarrr

No more ramblings, here…lets pictures do the talking

image

Swiss-Garden Resort and Spa, Kuantan, Pahang

image

Our room was upgrade to Executive Suites for free…Oh yeah saya sangat suka !

image

Additional beds with wide living room.Ohsemm

image

Pool side view from lobby. Morning Aerobic with hotel guest available at 9 am – 10 am nearby pool side

image

image

image

image

Udang Petai Bakar from Sara Thai Tomyam, nearby hotel with nice restaurant deco makeover.

Banyak sangat nak share nih…build up mood dulu baru leh story lebih..Adios !

Seafood of the week

Nyum nyum super duper yummy. Dah lama tak masak and now, saya ada mood itu. Oh ohsemm spirit to cook for him. His smile made it comes true. See ya what I’m gonna share.

1st ; Ketam kari

Saya hanya beli 3 ekor ketam, dibelah dua jadila 6 ketul. Oh ! isinya yang penuh dan rasanya yang segar. Sangat berpuas hati sekiranya dapat beli ketam from Aunty Alice. Her seafood OHSEMM even its pricy, saya sanggup.

image

Kari Ketam. Isi ketam yang penuh dan segar.

2; Spicy Sea Prawn

- beli from Aunty Alice as well. See, big and pretty Prawn. Udang ni udang laut punya dan harga sekilo goes to RM30.

Biasanya saya beli RM10 ja, sesuai untuk 2-3 orang.

Cara masak juga sama dengan kari ketam, tetapi pes kari yang saya guna is originally from Kelate.

Sangat sedap dan berbeza rasanya from pes kari dipasaran.

image

Ni udang laut tau ..

3; Spicy Squid Fried

Agak nak rentung sotong saya nih.

image

Rupa tak lawa sangat tapi rasanya not bad .

4; Manggo Salad

Yang paling senang dan sedap. Bila makan tu tergigit pulak cili dan bawang..oh sgt asli rasanya.

image

Seronok ratah kerabu mangga nih

Luckily he really love it as alwaiz . .he said “finger liking good !”…Alhamdulilah

Review 007 : Skyfall

Full of action…permulaannya amat tragis bagi saya diiringi bersama skor muzik yg amat sesuai, jatuh cinta terus bila dengar lagu tu…tajuk lagu skyfall nyanyian Adele.

Sudah lama saya tidak meluangkan masa dengan hubby yang sememangnya peminat tegar 007. Jadi tidak menjadi satu keboringan sekiranya saya tidak memahami plot cerita kerana hubby will let me know 007 history.

image

Pada yg muda remaja yang tau tengok ja tapi tak tahu salasilah cerita ni mmg end up cerita ini membhusankan la kot coz lagi byk bercakap dari action..anyway lain hati lain citarasanya…tapi for me “thumbs up bebeh!” tapi cam biasa 007 agent yg ni x encemmm…opss sorry !

Convocation Day UiTM 77th : Congratulation adikku

Syukur Alhamdulilah, kami tiga beradik semuanya berjaya menamatkan pengajian di UiTM dan sekarang tiba masanya untuk adikku Cik untuk mengenggam segulung (gulung ke skang) ijazah.

Apa2 pun…TAHNIAH CIK dari KAMI sekeluarga ♥♥♥

image

Tapi yang paling susah utk dilupakan, susah payah Ma meredah dan menuruni tangga dewan utama disebabkan kerosakan lift. Dah la Ma sakit lutut time tu…sian ko ma…tapi demi kasih sayang dia to her beloved daughter dia gagahi jua..tabik springggg toing2 ….Kelakar time2 big event macam nie pun lift boleh rosak. Buat malu ja, kalau setakat level 1 turn lift ok laa tapi ni level 3 ooOooi…x agak2 …

image

image

Same congrats wishes for us from our beloved Pa. Mine was on graduation day 2005.

Congrats wishes from beloved parent !

image

Sangat cantik dan berseri2 muka dia. Happy coz everything ends up happily.

Lovely hand bouquet from Pa dan Ma♥

image

Cuaca sangat baik dan teramat panas. Kami berhenti rehat sambil menunggu graduan2 selesai. Kelakar gak time ni, leh berebut meja dengan satu famili nih. Agak2 laa oii, this is public event kot.

image

Penat tapi tetap senyum …

image

My dear handwriting <3

Berakhirlah generasi UiTM dalam keluarga kami…paling last konvo nanti di UniKL, tu pun in 2 1/2 years from now..In Sha Allah …

semestinya Pa dan Ma tersenyum bangga sampai ketelinga ….

Thank you Allah for your blessing.

Sajian Pantas : Sotong Telor Masak Hitam

Ok after so long tak masuk dapur. Today baru ada kesempatan tapi no idea nak masak apa. Masa kat pasar, Aunty Alice said ada sotong telor..Nyumm saya ada idea and absolutely his favourite

image

Sotong semestinya yang segar dan bertelor ya, kawan-kawan.

Ok jom kite mulakan ..

image

Ni dia bahan-bahan yang diperlukan. Kuantiti ramuan bergantung kepada jumlah sotong.

Sajian pantas ini hanya memerlukan ;
Sotong bertelor
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Asam gelugur keping
Cili merah kampung
Lada hitam
Bahan perasa
Garam

Seterusnya, masukkan semua bahan dan rebus bersama air hingga mendidih. Hasilnya kuah bertukar warna ke hitam disebabkan oleh dakwat sotong.

image

Ok fine..semuanya dah ready..

image

Inilahh dia as mentioned earlier…sajian pantas…sedap dimakan bersama nasi putih dan telor dadar ja..jom bismillah…oh ya jangan dilupa sambal belacan. Biasa my lil sista yang selalu buat sambal belacan, dia pandai buat sambal belacan even umurnya setahun jagung.